Terug naar de startpagina. Oude Raadhuis met torentje en bordes uit 1806. werd als raadhuis tot 1963 en sinds 1990 gebruikt als huisvesting voor de Heemkundekring en VVV. Heilige Luciakerk, neogotische kerk uit 1859 gebouwd door H.J. van Tulder. Brits militaire begraafplaats en laatste rustplaats voor 665 Britse 
		militairen Televisietoren Mierlo is een 105 meter hoge zendmast uit 1957. Kasteelboerderij aan de Kasteelweg uit omstreeks 1700 behoorde oorspronkelijk
 bij Kasteel Mierlo. De huidige standerdmolen zou gebouwd zijn in 1640 en stond op het hei-eind. In 1858-1860 werd de molen overgeplaatst naar de dorpskern van Mierlo. Patronaatsgebouw uit 1914, het familiewapen bevindt zich boven de ingang.
        Kasteel Myerle, informatie Lettertype verkleinen    Lettertype herstellen     Lettertype vergroten    
logo 75 jaar bevrijdingsfeer
Vrijheid: opdat we weten, beseffen en nooit vergeten!

                             fietsroute Geldrop-Mierlo

Dit project is een samenwerking van:


Heemkundekring MyerleDeath Valley De Peellogo Village marketing Geldrop-Mierlo,

toelichting routepunt 03

Molen van Branten

De molen in de oorlog met op de voorgrond afweergeschut.
Omdat de molen was gebouwd bovenop de enkele meters hoge molenberg aan de rand van het dorp (de huidige Hertenkampstraat en Ellenaar waren in die tijd nog onbebouwd) was dit een uitstekende locatie voor het plaatsen van afweergeschut richting Eindhovensch Kanaal en Mierlo-Hout. Vanaf deze plaats, of vanaf de Oudvensestraat zijn de schoten gelost die uiteindelijk voor de bewoners van Den Brand zulke vergaande gevolgen zouden hebben. Zie routepunt 7.

Sinds wanneer Mierlo een molen heeft is niet helemaal duidelijk. Uit geschreven bronnen blijkt dat dat rond 1400 zeker was, waarschijnlijk was er in de 14e eeuw al een molen.

De molen  in 1940.
De molen in 1940.
De huidige molen stamt oorspronkelijk uit 1640, was eigendom van de Heer van Mierlo en stond op de Molenheide (een stuk richting Geldrop vanuit de huidige standplaats). In 1853 werd de familie Branten eigenaar van de molen (vandaar de naam). De familie Branten liet de molen verplaatsen naar de huidige locatie in het dorp.

De molen was voor 1941 in zeer slechte staat en is toen gerestaureerd. Na de oorlog is de molen in 1956 verkocht aan de Gemeente Mierlo en heeft opnieuw een restauratie plaatsgevonden. En dat was niet de laatste! Officieel stamt de molen uit 1640, maar er zullen niet veel oorspronkelijke onderdelen meer over zijn. U kunt wat meer over de molen lezen op de pagina over de Molenberg.


naar boven



Liberation route 2019. logo 75 jaar vrijheid Liberation route 2014

Ontwerp: Beeldmerk 
	ViziVormViziVorm | Realisatie: Bullit beeldmerk Apart InternetApart Internet | Webmaster: Hans Verhees